Zeddy Rotich
Koffie, KeniaZeddy Rotich (38) is koffieboerin en aangesloten bij boerenorganisatie Kabngetuny in Kericho County, Kenia. Deze coöperatie is aangesloten bij het Fairtrade ‘Growing Women in Coffee’-project. Dit project stimuleert de overdracht van het eigendom van koffiestruiken naar vrouwelijke koffieboeren in Kenia. De boerinnen in Kenia voeren 70 procent van het werk op koffieboerderijen uit, maar zijn zelden zelf eigenaar van het land waar ze planten, telen en oogsten. Dankzij dit project ontvangen ze voor het eerst een zelfstandig inkomen. 300 vrouwelijke leden van de Kabngetuny coöperatie zijn al landeigenaar geworden via dit project. Zeddy is één van hen:
“De weerpatronen in Kenia veranderen. Zo hadden we dit jaar een hele lange droge periode met hogere temperaturen dan normaal. Op dit moment zouden we de koffie moeten oogsten, maar de koffiebessen zijn nog niet rijp.
Klimaatverandering
We proberen met de effecten van klimaatverandering om te gaan. Ik heb daarom met 300 vrouwen meegedaan aan een training over betere landbouwtechnieken. Zo kregen we het advies om meerdere gewassen te gaan telen op onze koffieboerderijen, zoals bananen en bonen. Deze extra gewassen zijn zowel een bron van inkomsten als een voedselbron. Ook planten we bomen op onze boerderijen die schaduw bieden aan de koffiestruiken en de grond vruchtbaarder maken.
Via Fairtrade America doe ik mee aan een biogas-project. Elke dag verzamel ik de mest van mijn drie koeien en stop die in mijn nieuwe biogas-oven. Deze oven werkt op mest in plaats van op brandhout. De restmaterialen gebruik ik op mijn boerderij als organische mest.
Voordat ik deze nieuwe oven had, stond ik heel vroeg op om brandhout te verzamelen. Mijn kinderen kwamen vaak te laat op school omdat ik nog bezig was met hout sprokkelen. Maar dankzij mijn biogas-oven kan ik de kinderen op tijd naar school brengen en vroeg beginnen met werken op mijn boerderij. De oven bespaart me dus tijd en geld.
Het is fijn dat we via Fairtrade stappen kunnen ondernemen om beter om te gaan met het veranderende klimaat. Maar we hebben nog wel ondersteuning nodig. We moeten andere boeren trainen die nog niet weten wat klimaatverandering inhoudt. En we moeten meer schaduwrijke nurseries aanleggen waar we jonge koffieplantjes kunnen aanplanten. Ook willen we het aantal biogas-ovens uitbreiden in onze gemeenschap, zodat alle leden van onze coöperatie er eentje kunnen gebruiken. Dan neemt de houtkap af en kunnen we ons klimaat beschermen.
Ik wil de wereldleiders vragen om ons, de kleinschalige boeren, niet te vergeten. Dan kunnen we blijven werken op onze boerderijen ondanks de uitdagingen die klimaatverandering op onze weg brengt.”