Moussa Traoré

Moussa Traoré

Cashewnoten, Burkina Faso
Cover afbeelding voorMoussa Traoré
Moussa Traoré is cashewnotenboer in Burkina Faso. Sinds hij lid is van de coöperatie COO.PRO.LEF heeft hij geen moeite meer om zijn cashewnoten voor een goede prijs te verkopen. De Fairtrade cashewnoten van Moussa zijn te koop bij verschillende supermarkten in Nederland.

De oogst

Cashewnotenbomen zijn eigenlijk een soort fruitbomen waar rode en gele vruchten aan hangen die veel weg hebben van appels. Onder elke vrucht hangt één nootje. De meeste boeren hebben tussen de 5 en 10 hectare land waarop ze hun boomgaard laten groeien. Tussen februari en mei is het oogsttijd. De cashewnoten zijn rijp zodra de vruchten van de boom vallen. De boeren maken dan een paar keer per week een ronde over hun land om alle vruchten te verzamelen. Daarna scheiden ze de noten van de vruchten met een touwtje. De noten worden een paar dagen gedroogd en daarna naar de opslag van de coöperatie gebracht.

Lokale verwerking

De cashewnoten hebben een harde schil als ze van de boom komen. Om die te verwijderen moet elke noot afzonderlijk gekraakt worden. Vroeger gingen alle cashewnoten onbewerkt naar India om gekraakt te worden, maar nu worden ze steeds meer lokaal verwerkt. Dat zorgt voor veel extra werkgelegenheid in de regio, vooral voor vrouwen.

Door de verkoop van cashewnoten onder Fairtrade voorwaarden ontvangt COO.PRO.LEF een Fairtrade premie. Met behulp van de Fairtrade premie willen ze een eigen verwerkingsfaciliteit bouwen om cashewnoten te kraken en mango’s te drogen. Zo kan de coöperatie straks het hele jaar werk bieden aan 120 vrouwen. De verwerkingsfaciliteit zal de coöperatie veel voordelen bieden. Verwerkte cashewnoten leveren een betere prijs op dan rauwe cashewnoten die nog in de schil zitten. De nieuwe werkgelegenheid helpt de boerengezinnen om de magere tijden voor de oogst te overbruggen. Bovendien draagt de verwerkingsfabriek bij aan een betere positie voor vrouwen. Zij kunnen nu ook financieel bijdragen aan de huishoudpot, wat zorgt voor een stabielere gezinssituatie.

Geboortekliniek

De coöperatie heeft met behulp van de premie, projecten gerealiseerd die de hele gemeenschap ten goede komen. De boeren investeerden de eerste Fairtrade premie die ze kregen in schoolspullen voor de school in het dorp en lieten een waterpomp slaan. Afgelopen jaar lieten ze de geboortekliniek en de dokterspost in het dorp renoveren. Vrouwen kunnen nu voor 90 eurocent bevallen in de nieuw ingerichte kraamkamer. Ook lieten ze samen met de ouders twee extra lokalen aan de middelbare school toevoegen, zodat er nu ook onderwijs mogelijk is voor kinderen van boven de 15.

Traoré Moussa

Moussa Traoré (46) is al 19 jaar boer. Hij heeft twee vrouwen en vijf kinderen. Hij verbouwt cashewnoten op 4 hectare land. Daarnaast is hij binnen de coöperatie verantwoordelijk voor het verzamelen van de cashewnoten van alle leden. Daarna zorgt hij ervoor dat ze terecht komen bij Anatrans en Gebana, die de noten verwerken en exporteren. Hij is blij dat de coöperatie met behulp van de Fairtrade premie een tractor heeft gekocht, zodat de boeren hun oogst veel gemakkelijker kunnen vervoeren naar de opslag van de coöperatie. De centrale opslag zorgt ervoor dat de kwaliteit van de noten bewaard blijft.

Hij ziet veel voordelen in de coöperatie, zeker nu die Fairtrade gecertificeerd is. Hij heeft geen problemen meer om zijn noten voor een goede prijs te verkopen. Daardoor kan hij al zijn kinderen naar school sturen. Zijn oudste zoon zit nu in het eerste jaar van een opleiding farmacie aan de universiteit. Hij hoopt dat hij al zijn kinderen kan laten studeren, zodat ze een goede baan kunnen vinden.