Miriam Zelaya

Miriam Zelaya

Koffie, Honduras
Miriam Zelaya bij koffiebessen
In de prachtige natuur van Honduras ligt de koffieboerderij van Miriam. Als klein meisje van 6 jaar was Miriam al bezig met koffie. Ze groeide op bij haar opa, die als een vader voor haar was. Hij werkte op een koffieplantage. Miriam was een erg nieuwsgierig en gedreven meisje en wilde alles leren over koffie. Ze wilde altijd met haar opa mee naar de koffieplantage en smeekte en huilde zo lang tot hij toegaf en haar meenam. Tijdens deze uitstapjes leerde Miriam alles over het koffieproces, het verzorgen, plukken, selecteren en transporteren van de koffie. Ze vertelt dat ze erg trots is dat ze dit allemaal heeft kunnen leren van een man met zoveel ervaring als haar grootvader Napoleón Zelaya.

Miriam studeerde aan de universiteit, maar had altijd de grote wens om een klein stukje land in Marcala in Honduras te bezitten. Haar droom was om op dit stukje land biologische landbouw en plattelandstoerisme te beoefenen en de productie te diversifiëren. Hierdoor sta je meer in contact met de natuur, is er meer respect voor het evenwicht van Moeder aarde en wordt er een zelfvoorzienende economie gegenereerd. Miriam heeft haar droom waargemaakt! 

Haar boerderij is lid van de COMSA coöperatie, die in 2005 Fairtrade gecertificeerd is. In de regio waar Miriam haar boerderij heeft staan worden koffieboeren bedreigd met “la roya”, oftewel koffieroest. Dit is een schimmelziekte die zorgt dat de koffiestruik zijn bladeren verliest en de bessen niet helemaal rijp meer worden. Veel koffieboerderijen in het gebied zijn hierdoor geruïneerd. Maar dankzij de Fairtrade premie kan COMSA haar boeren nieuwe variëteiten koffie geven, die beter bestand zijn tegen koffieroest. Mede door deze premie kunnen boeren cursussen in biologische landbouw krijgen. Hier leren boeren hoe ze de productiviteit en kwaliteit van hun koffie kunnen verbeteren.

Dankzij Fairtrade kan Miriam zich elke dag weer vol passie inzetten voor haar boerderij, die ze heel toepasselijk La Clave del Sol heeft genoemd. La Clave del Sol, is het symbool van het leven. Deze naam omschrijft de boerderij van Miriam perfect, omdat het een biologische en biodynamische boerderij is. Dat betekent dat respect voor de natuur erg belangrijk is en dat de landbouwpraktijken het ecosysteem niet aantasten maar ondersteunen. Het is een plek waar niet alleen koffie wordt verbouwd, maar waar je op adem kunt komen en energie voelt stromen. Er zijn veel bomen, vogels, eekhoorns en andere dieren op de boerderij, die hier in harmonie leven met de landbouwpraktijken.

When you drink your cup of coffee. I invite you to remember it comes from a place where people are working to build a different world in which we have peace, in which there is light, there is water, there is air for our future generations.” – Miriam Zelaya