Luz Caucha Santa Cruz
Koffie, PeruCenfrocafe ligt in het vruchtbare noorden van Peru, op de uitlopers van het Andesgebergte. De heuvels liggen tussen de 1300 en 2000 meter, de ideale hoogte voor het verbouwen van koffie. De coöperatie werd in 1999 door 220 kleinschalige koffieboeren opgericht. Inmiddels is de organisatie bijna tien keer zo groot geworden, met ruim 1900 leden verdeeld over 91 dorpsassociaties.
Hoge kwaliteit
De organisatie zet zich in voor verbetering van het leven van deze koffieboeren en ondersteunt hen bij het produceren van kwalitatief hoge koffie. Cenfrocafe biedt technische ondersteuning en de boeren krijgen trainingen op het gebied van productiviteit en kwaliteit. Daarnaast kunnen de leden financiering krijgen om zelf te investeren in verbetering van hun bedrijf.
Kwaliteit is ontzettend belangrijk. Cenfrocafe promoot de productie van specialty coffees en is naast Fairtrade ook biologisch gecertificeerd. Daarnaast voldoen ze aan het kwaliteitsprogramma C.A.F.E. practices van Starbucks. De boeren investeren 30% van de Fairtrade premie die zij binnenkrijgen in productiviteit en kwaliteit. Zo krijgen de kinderen van de koffieboeren bijvoorbeeld les in het gebruik van natuurlijke pesticiden. De jongeren gaan met een rugtank met deze natuurlijke pesticiden bij andere boeren langs om te demonstreren wat zij hebben geleerd.
Klimaatverandering
In de toekomst wil de organisatie nog meer investeren in productiviteit en kwaliteit, zodat het volume koffie van de juiste goede kwaliteit groeit. Daarnaast wil Cenfrocafé de opbrengst per hectare verbeteren. De boeren bereiden zich ook voor op de gevolgen van klimaatverandering. Ze onderzoeken wat de invloed van klimaatverandering is op koffiestruiken. Zo krijgen ze inzicht in welk ras het beste tegen welke temperatuur kan en op welke hoogte deze het beste verbouwd kan worden.
Luz Caucha Santa Cruz
Luz (39) en haar familie zijn al 10 jaar lid van de associatie van San Ignacio, die onderdeel is van Cenfrocafe. Luz werd als meisje door haar ouders naar de stad gestuurd om een opleiding tot verpleegster te volgen, maar keerde na twee jaar terug omdat ze liever koffieboerin wilde worden. Haar vader heeft Luz, haar broer en 2 zussen allen een stuk land gegeven om koffie op te verbouwen. Ze is begonnen met een ½ hectare daarvan te bebouwen met koffiestruiken.
Luz was het afgelopen jaar naast koffieboer ook voorzitter van de plaatselijke koffieassociatie. Deze associatie, bestaande uit 14 mannen en 5 vrouwen in San Ignacio, komt elke maand samen om van elkaar te leren en informatie vanuit de coöperatie te bespreken.
Een belangrijk voordeel van Fairtrade certificering is volgens Luz de bijdrage aan de verbetering van de levensstandaard van de boeren. Dat word bereikt met technische assistentie, trainingen en capaciteitsopbouw. 25% van de Fairtrade premie wordt geïnvesteerd in verbetering van de productiviteit en kwaliteit van de koffie. Daarnaast worden verschillende gemeenschapsprojecten opgezet, vertelt Luz. Er is een gezondheidsfonds opgericht dat boeren en hun families ondersteunt bij ziekte of ziekenhuisopname en er bestaat een fonds voor weduwen.