Julienne Kouadio yah Assoko

Julienne Kouadio yah Assoko

cocoa, Côte d’Ivoire
Cover afbeelding voorJulienne Kouadio yah Assoko

Julienne is een alleenstaande moeder van twee tieners, ze is al lid van Capressa sinds 2013. Werkend op zowel de boerderij van haar vader als op haar eigen boerderij, is ze een prominent lid van de coöperatie geworden. Als voorzitster van de vrouwengroep binnen de coöperatie is ze niet alleen een boerin, maar ook een voorstander voor het bevorderen van zelfbeschikking en vertrouwen onder de vrouwelijke boeren.

“Je moet niet bang zijn om te falen.
Je moet altijd sterk zijn en open staan voor uitdagingen.”

‘Er is een probleem met vrouwen die meedoen, die zich bijvoorbeeld uitspreken in bijeenkomsten en naar bijeenkomsten komen waar ze kunnen kennis opdoen. Ze weigeren vaak. Veel vrouwen worden tegengehouden door hun echtgenoten. Sommigen van hen houden ook zichzelf tegen.’ Voor Julienne kan de vrouwengroep boerinnen extra hulp en ondersteuning bieden bij de cacaoteelt. Ze delen ook hun ideeën over hoe ze de Fairtrade Premie kunnen gebruiken. Voor haar is de Fairtrade Premie het belangrijkste aspect van het lidmaatschap van Capressa, en de belangrijkste reden waarom ze zo’n actieve rol heeft aangenomen binnen de coöperatie. Ze legt uit dat de Fairtrade Premie wordt uitgegeven aan de boeren in een tijd van het jaar waarin ze vaak geen andere bronnen van inkomsten hebben. Dit kan de onzekerheid van de landbouw verzachten: ‘In mijn eigen dorp komen sommige mensen bij me bedelen om een ​​lening. Er zijn veel mensen in deze situatie.’

Cacao en diversificatie

Ines Kouagio, niece of Assoko Julienne, member of Capressa cocoa cooperative, CDI. Julianne used Fairtrade Premium for income diversification (chickens)

Naast cacao teelt ze ook rubber en groenten, zoals aubergine en tomaten om op de lokale markt te verkopen. Na een gesprek met een ander lid, besloot ze onlangs haar Fairtrade Premiegeld te gebruiken om 400 kippen aan te schaffen en groot te brengen, zodat ze die vervolgens plaatselijk kan doorverkopen. Het blijkt een goede bron van inkomsten te zijn en ze heeft plannen om het aantal kippen volgend jaar te verdubbelen.

Arbeids- en klimaatuitdagingen

Assoko Julienne, member of Capressa cocoa cooperative, Apprompron, CDI.

De cacaoteelt is erg arbeidsintensief en het is een uitdaging voor Julienne om geschoolde lokale arbeidskrachten te vinden. Ze vindt mensen door mond-tot-mondreclame en betaalt momenteel vier werknemers om haar te helpen op haar boerderijen. ‘Sommige mensen die komen hebben niet de vaardigheid of het vermogen om op de boerderij te werken. Soms is het moeilijk.’ Ze ondervindt vaak problemen als ze een tekort aan arbeidskrachten heeft, de oogst en kwaliteit van de cacao wordt dan beïnvloed. Ze heeft goede hoop dat het werk van de coöperatie om jongeren op te leiden tot gevolg zal hebben, dat er in de toekomst meer geschoolde werknemers zullen zijn.

Haar cacao oogsten worden ook beïnvloed door de regen, ze merkte dat in de afgelopen paar jaar de regenval minder voorspelbaar is geworden: ‘Ik hoop dat de regen normaal wordt. We willen dat het klimaat wordt hersteld in zijn oude staat. Anders is het moeilijk, maar we moeten er gewoon mee omgaan.’ Dit jaar produceerde haar boerderij 2,7 ton cacao.

Sonam Fatou Grace, 4, (great niece of Assoko Julienne, member of Capressa cocoa cooperative, CDI), pictured with Yedoukpni Germaine, 15

Vorig jaar was dat nog 3,5 ton, ze denkt dat één van de redenen voor deze vermindering het gebrek aan regen is. Het is niet alleen de cacao die wordt aangetast maar ook andere lokaal geproduceerde gewassen. Klimaatverandering veroorzaakt armoede – als je bijvoorbeeld niet genoeg rijst of maïs produceert, dan moet je het beetje dat je hebt voor een hoge prijs verkopen. Ouders moeten vaak naar de bank om leningen voor het schoolgeld van hun kinderen aan te vragen.

Kennis delen is de toekomst

Zoals alle moeders maakt ze zich zorgen om haar kinderen en wil dat ze een goed leven voor zichzelf kunnen opbouwen. Haar oudste dochter studeert voor haar Master en haar jongste doet zijn A Levels, ze zijn altijd bereid om kleine klusjes op de boerderij te doen tijdens de vakantie, maar zij zien landbouw niet als een baan voor als ze ouder worden. Met het geld dat ze ontvangt voor haar cacao betaalt ze hun opleidingen.

Alain Konan, Fairtrade Africa, West Africa Cocoa Programme (WACP) training, Apprompron, with Capressa cocoa cooperative members

Voor Julienne strekt de positieve invloed van de coöperatie zich uit voorbij haar leden en ze merkt dat ze de kennis die ze heeft gekregen deelt met anderen: ‘De training heeft geholpen om de productie te verhogen. Het heeft ook mijn buren geholpen die geen deel uitmaken van Capressa – wanneer ik langs hun boerderij loop stop ik vaak om mijn kennis door te geven.’ 

Bron: Ben & Jerry’s