Judy Ruto

Judy Ruto

Koffie, Kenia
Judy Ruto portrait_copyright Fairtrade

Fotos en interview door Tessa Jol

Na een pittige klim over een hobbelig pad tussen de groene koffievelden komen we bezweet aan bij het huis van Judy. Ze staat ons blij, omringt door haar kippen,  in een mooie rode bloemen jurk op te wachten. Ze geeft ons allen een kus op de wang en leidt ons binnen in het kleine maar verzorgde huis. Trots laat ze haar meubels zien. Een gebloemde bank en twee fauteuils staan dicht op elkaar, bedekt met een dunne laagje plastic zodat ze niet vies worden. Daar heeft ze hard voor gespaard sinds ze haar eigen inkomen als koffieboerin heeft. Haar man werkt om bij te verdienen bij de gemeente en Judy is de boerderij manager. Ze verbouwen 1700 koffieplanten op 2.8 acres en op 2 acres fruit en groenten. Judy is lid van Woman in Coffee. Beide namen deel aan de Climate Academy en kwamen zo in aanmerking voor een biogas installatie.

“We hebben echt veel gehad aan de trainingen van de Climate Academy”, vertelt Judy vol trots. “In 2016 ontmoette ik Jennifer van Fairtrade Africa. Van haar leerde ik om te denken en vooral ook aan mij zelf te denken. Om met mijn man en anderen van gedachten te wisselen en te leren dat ik ook mijn mening heb en daarvoor uit mag komen. Dat we samen prioriteiten kunnen stellen in waar wij van ons verdiende geld in investeren.”

Maar of ze dit jaar kunnen investeren is maar de vraag. Judy maakt zich ernstig zorgen over de regen die uitblijft. “Twee weken geleden was het al tijd om de zaden te planten voor de oogst van volgend jaar. En als de koffieplanten verdrogen, duurt het weer 2 à 3 jaar voor een nieuwe plant is opgegroeid en bessen geeft bij de juiste weersomstandigheden. Maar vertrouwen op het regenseizoen kunnen we niet meer. Gelukkig leerden we via de Climate Academy om meer bomen te planten die schaduw geven, dat helpt echt. Ook hopen we binnenkort nieuwe koffieplanten die beter tegen droogte beschermd zijn te kunnen kopen. Het verbouwen van koffie wordt daardoor alleen wel steeds duurder en door het klimaat onzekerder. Ik weet niet hoelang we dat nog kunnen volhouden.”

Judy Ruto met haar kippen

“Jennifer leerde ons ook dat het belangrijk is om naast de koffieplanten andere gewassen zoals fruit en groenten te verbouwen als alternatief inkomen en voedsel. Door de klimaat verandering komen er steeds vaker extreme weersomstandigheden voor, zoals teveel of juist te weinig regen. Door de ernstige regenval en overstromingen in Februari in Mozambique, Zimbabwe en Malawi heerst er nu in de rest van Afrika droogte. In Turkana, in het Noorden van Kenia sterven al mensen en dieren door uitdroging. Om ons heen zien wij families waarbij de jonge mais aanplant nu al is verdroogd. Zelfs als het binnenkort gaat regenen is hun oogst verpest. Mais is ons hoofdvoedsel en voor veel families betekent een mislukte mais oogst dan ook echt honger. Gelukkig zijn wij met hulp van de coöperatie en de Climate Academy beter voorbereid op dit soort omstandigheden. We hebben ook kippen gekocht en onze volgende investering wordt een koe. Die hebben we nodig voor melk en mest voor de biogas installatie en als  natuurlijke kunstmest.”

Ondanks haar zorgen heeft Judy wel vertrouwen en durft ze over een betere en andere toekomst te dromen: “Ik hou heel erg van mooie jurken en zou ze graag verkopen. Misschien dat ik ooit nog wel als zakenvrouw Amsterdam kan bezoeken, dat lijkt me fantastisch.” Besluit deze stralende en krachtige vrouw met een grote glimlach.