Jazia Awled Fkih Ali

Jazia Awled Fkih Ali

Tomaten, Tunesië
Cover afbeelding voorJazia Awled Fkih Ali
Desert Joy is de eerste Fairtrade gecertificeerde tomatenteler ter wereld. Door onder andere de uitstekende weersomstandigheden en natuurlijk licht tijdens de winter is Tunesië een goede teeltlocatie om buiten het Hollandse seizoen tomaten te produceren.

Bij Desert Joy is het creëren van werkgelegenheid een belangrijke pijler. Het groeiend aantal banen geeft de lokale bevolking en hun families een kans om hun sociale en economische situatie te verbeteren. Ook is er aandacht voor gelijkheid voor vrouwen op de arbeidsmarkt. De medewerkers zijn verzekerd van een goed salaris, opleidingsmogelijkheden, schoon drinkwater en transport van en naar werk.

 Premie comité

Sinds 2012 is Desert Joy Fairtrade gecertificeerd. Voor de tomaten die op de Europese Fairtrade markt verkocht worden, ontvangen de medewerkers gezamenlijk een ontwikkelingspremie die terecht komt in een fonds. Het speciaal opgerichte ‘Desert Joy Premium Committee’ beheert dit fonds. Dit comité bestaat uit verkozen medewerkers van de plantage. Zij beslissen democratisch waaraan de premie besteed moet worden. Zo worden er bijvoorbeeld duurzame projecten ondersteund, zoals de aanplant van bomen in de regio. 

Een andere innovatie die het premie comité heeft doorgevoerd, is het serveren van voedzame maaltijden voor de medewerkers. In Tunesië is men gewend om tussen de middag warm te eten. Voorheen namen medewerkers zelf wat eten mee, zoals een kliekje van de dag ervoor of een maaltijd die ’s ochtends vroeg bereid werd. Deze bakjes eten werden in de kantine op tafel gezet en gedeeld met diegenen die geen eten bij zich hadden. Inmiddels is er een keuken waar eenvoudige, warme en gezonde maaltijden worden bereid. Voor alle medewerkers staat er een bordje klaar. 

Jazia Awled Fkih Ali

 Jazia Fkih (1960) is tomatenplukster bij Desert Joy. Ze heeft 4 kinderen waarvan één zoon chronisch ziek is. Haar man werkt in het hospitaal, maar verdient niet genoeg om de familie te onderhouden. Jazia woont in Matmata, een Berberdorp waar veel woningen uit rotsen gegraven zijn. Zelf heeft Jazia geen auto, maar gelukkig kan zij gebruik maken van vervoer dat door de plantage geregeld wordt.

‘De sfeer binnen het bedrijf is prettig en het werk is goed georganiseerd. Ik sta elke dag vroeg op en bereid het eten voor mijn gezin, waarna ik naar mijn werk ga. Al mijn kinderen wonen nog thuis. Eén van mijn zoons is inmiddels getrouwd, zijn vrouw woont nu ook bij mij. Hopelijk vindt mijn zoon een goede baan, zodat hij ook mee kan helpen om in het onderhoud van onze familie te voorzien. Ik ben bij Desert Joy gaan werken omdat ik graag wil helpen om mijn familie te onderhouden. Het is beter om een beetje moe te worden van werk, dan om thuis te zitten en afhankelijk te zijn van mensen die je willen helpen. Ik hoop dat ik in de toekomst kan gaan sparen voor een behandeling voor mijn zieke zoon.’