Harold Suárez

Harold Suárez

Bananenteler, Colombia
Cover afbeelding voorHarold Suárez
Colombiaanse bananenteler Harold Suáres (32) is ook lid van het CLAC-bestuur als directeur van het arbeidersnetwerk. Zijn huidige werkgever Montesol is al vijf jaar Fairtrade-gecertificeerd.

“Ik ben er trots op om de andere werknemers te vertegenwoordigen en namens hen te onderhandelen met de plantage-eigenaar.”

Wat kunnen arbeidersnetwerken voor werknemers betekenen?

Het arbeidersnetwerk heeft een collectieve overeenkomst die betrekking heeft op salarissen, problemen waarmee werknemers worden geconfronteerd en werknemersvoordelen. Als onderdeel van deze overeenkomst ontvangen de leden ook gratis juridische training over alle aspecten van de rechten van werknemers, inclusief non-discriminatie, gender inclusie en een verbod op kinderarbeid. 

Hoe word de fairtrade premie geïnvesteerd?

“We hebben een pot met geld van de Fairtrade premie geïnvesteerd in hoger onderwijs, wat kansen biedt voor de toekomstige generatie. Tot nu toe hebben we hier 30.000 dollar in kunnen investeren. Ik heb er ook persoonlijk profijt van gehad, aangezien ik onlangs een professionele cursus in financiën heb afgerond.”

Nog vijftien andere mensen zijn afgestudeerd met diploma’s dankzij deze investeringen. Bij Montesol werd dan ook aan het personeel zelf gevraagd welke specifieke training zij het meest nuttig zouden vinden.

Ze hebben ervoor gekozen om cursussen te volgen over conflictoplossing, gezinsplanning en gezinsbudgetten, die allemaal mogelijk werden gemaakt dankzij de Fairtrade premie.