Eunice Metto

Eunice Metto

Koffie, Kenia
Coffee farmer Eunice Metto

Fotos en interview door Tessa Jol

Koffieboer Eunice Metto woont samen met haar man Paul en 7 kinderen, waaronder Joanne (17) in Kabngetuny. Zij neemt net als haar man deel aan de Climate Academy en is lid van de Kibukwo Coöperatie en Woman in Coffee.
Familie van Eunice Metto

Eind van de middag komen we aan bij een erf omringt door enkele eenvoudige lage huisjes met golfplaten dak en een schuur. De grond is keurig afgewerkt met aangestampte aarde en duidelijk net aangeveegd. Kippen en kinderen rennen in het rond, binnen en buiten. De eenvoudige vertrekken bevatten een woongedeelte en slaap gedeelte. De keuken is in een aparte hut, er wordt gekookt op houtvuur wat veel rook verspreid. Er worden stoelen in een kring op de binnenplaats gezet en ook de buren en buurkinderen komen kijken wat er aan de hand is. We op bezoek bij de koffieboeren Paul en Eunice Metto. Zij nemen deel aan de Climate Academy vanuit de Kibukwo Cooperatie en wonen met hun 7 kinderen in Kabngetuny.

Merken jullie iets van de klimaatverandering?

“We zijn erg bezorgd, sinds vorig jaar is onze rivier bijna droog en nu had het al weken geleden moeten regenen. Door de lessen van de Climate Academy hebben we geleerd dat wij zelf hebben bijgedragen aan de problemen met de aarde. We hebben eeuwen lang bomen gekapt om huizen te bouwen en vuur van te maken om op te koken met erosie tot gevolg. Kijk wat er nu van onze natuur over is.” vertelt Paul, terwijl hij naar Eunice kijkt en beiden duidelijk geraakt zijn en zich schuldig voelen. “Vroeger was het hier prachtig groen om ons heen, nu zie je kale heuvels. Er vallen zelfs stenen van de bergen naar beneden en als het dan eindelijk regent dan spoelt alles weg …”

Wat kunnen jullie daaraan doen?

“De enige oplossing is om veel bomen te planten en minder hout te kappen. Met hulp van de Climate Academy en 1 Acres Fond zijn we dan ook sinds enige tijd ons eigen bos met Eucalyptus bomen aan het planten. Via het fonds dat is opgericht door de Anglicaanse kerk van Kenia, hebben we drie soorten zaden gekregen om 1 acres mee aan te planten: mais-, bonen en inheemse boomzaden.” Trots laten ze hun jonge aanplant zien terwijl Paul verder vertelt: “Hopelijk worden de bomen snel groot zodat ze ook als schaduwdak voor onze koffieplanten kunnen dienen. Bij de Climate Academy leren we dat de plant daardoor minder snel uitdroogt.”

Hebben jullie baat bij Fairtrade?

“Sinds 2015 zijn wij erkent als Fairtrade coöperatie waar we heel blij mee zijn. Van de Fairtrade premie hebben we een ‘cherry hopper’ gekocht.” Zegt Paul trots. 

Paul en Eunice oogsten cassava op hun boerderij.

“We verbouwen onze koffie op volledig natuurlijke wijze. Organisch heet dat toch?” vraagt Eunice aan haar dochter Joanne van 17. Joanne helpt haar moeder om onze vragen te vertalen. Ze spreekt opvallend goed Engels. Eunice vertelt verder: “We gebruiken geen pesticiden, dat is veel te duur. Maar ook hebben we via de Climate Academy geleerd dat pesticiden de grond uiteindelijk onbruikbaar maken. De wormen en insecten die de grond poreus houden worden door pesticiden gedood waardoor de grond te compact wordt en geen zuurstof en water meer doorlaat. Als akker is die grond dan niet meer bruikbaar.”

Eunice voegt toe: “Wij vinden het echt belangrijk om duurzaam te verbouwen, met oog op een gezonde toekomst voor ons zelf en onze kinderen. Een gezonde omgeving is ook goed voor onze eigen gezondheid. Het is tevens belangrijk om meerdere gewassen te verbouwen om niet alleen afhankelijk te zijn van onze koffieplanten. Zeker nu het door de klimaatverandering steeds moeilijker wordt om die te verbouwen. Sinds kort ben ik dan ook begonnen met het planten van thee, tomaten, uien, kool en bananen. We hadden al mais,  casave, cocos, rijst en zoete aardappels. Het lijkt me heel leuk om die groenten en fruit op de lokale markt te verkopen, dan kan ik misschien wel een zakenvrouw worden.” vertelt ze lachend terwijl ze haar dochter aan kijkt en nog even in een pan roert. Haar dag begon vanochtend om 6 uur met het vuur aan maken.

Joanne Metto

Joanne knikt beamend en op onze vraag wat zij zou willen worden antwoordt ze: ”Ik zou wel piloot willen worden, dan kan ik naar heel veel landen reizen, zoals Israël en Nederland. Liefst ga ik naar steden met van die hoge gebouwen. Waar allemaal van die stadse mensen wonen die andere talen spreken, zoals Frans.”