Verhalen achter jouw Fairtrade bananen

Verhalen achter jouw Fairtrade bananen

Bananenboeren

Remy Jean

Dit is Remy Jean! Hij werkt al zes jaar op de Fairtrade gecertificeerde bananenplantage, Asociacion de Trabajadores, in de Dominicaanse Republiek. Op dit moment is hij voorzitter van het premie comité. Dankzij de Fairtrade premie kunnen de werknemers en hun gezinnen gebruik maken van de medische zorg. Dit geeft Remy veel meer rust in zijn leven, aangezien hij vader is van vier kinderen. Ook zorgt de premie voor een stukje support als het om onderwijs gaat. Zo krijgen kinderen schooluniformen en rugzakken. Op deze manier stimuleren ze kinderen om te werken aan hun toekomst.

“Ik bid tot God dat het fruit van goede kwaliteit blijft en zelfs verbetert. Zodat we meer onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen en kunnen profiteren van de extra’s.”

Jacques Antoine Jean Luis

“Dankzij de Fairtrade premie kan ik mijn collegegeld voor de Universiteit betalen. Hierdoor kan mijn droom om arts te worden in vervulling gaan.”

Je leven voor en na Fairtrade? “Mijn leven is veranderd. Ik bid tot God dat de plantage mij kan blijven ondersteunen en dat alles blijft zoals het is. We zijn op de goede weg en dat is perfect voor mij.”

Luis Palencia

Ontmoet Luis Palencia! Vertegenwoordiger en eigenaar van de bananenplantage El Recuerdo in Colombia. Hoe de Fairtrade premie hen helpt? De Fairtrade premie wordt geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering, huizen bouwen en duurzame landbouwmethoden. Denk aan duurzame verpakkingen en natuurlijke meststof.

Luis zijn droom? “Dat wij al onze bananen onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen. Zodat wij een eerlijke prijs ontvangen voor al het harde werk.”

Andrés Moisés Iglesias Morales

Andrés is 32 jaar oud en woont samen met zijn moeder Doña Agristina Morales in Costa Rica. Vijf jaar geleden zijn zij lid geworden van de biologische Fairtrade cacao en bananen coöperatie APPTA. Hiervoor leefde zij alleen van de bananenteelt. Door het lidmaatschap kregen zij toegang tot gratis cacaoplanten, die zij op hun boerderij konden­ planten. Dankzij de Fairtrade premie is er de mogelijkheid om boeren te trainen om nieuwe gewassen te planten.  

“Nu we naast bananen ook cacao kunnen we verbouwen, hebben we een stabiel inkomen. Hierdoor kan ik mij eindelijk focussen op mijn studie, om die af te ronden. Goed onderwijs is de sleutel naar een betere toekomst. Mijn droom is om ooit Europa te kunnen bezoeken.”

Javier

Ontmoet onze ster producent Javier! Hij is lid al meer dan tien jaar lid van de bananencoöperatie APPBOSA, in Peru. Als er iemand enthousiast is, dan is het Javier wel. Hij is gepassioneerd voor zijn vak en heeft oog voor methodes om de kwaliteit en productie te verbeteren.

Benieuwd hoe Javier dit doet? Bekijk hier een korte video.

Elisandre

Dit is Elisandre uit Peru. Oom van  Leydi Jimena . Naast producent is hij vicepresident van de coöperatie APPBOSA. Achter hem op de foto zie je zijn bananenplantage. Hij vertelt ons over de investering die de coöperatie heeft gedaan, om klimaatverandering tegen te gaan.

“Dankzij de Fairtrade premie heeft de coöperatie kunnen investeren in een nieuw watervoorziening systeem. Dit is belangrijk, want door klimaatverandering zal er over een paar jaar minder water zijn. Dit nieuwe systeem geeft hoop voor de toekomst.”

Ook praktisch gezien brengt de investering veel verbeteringen met zich mee. In het verleden spoelde zo’n 30% van het water weg. Nu wordt dit water ook opgevangen en gebruikt voor de bananen. Andere voordelen van dit nieuwe systeem: voorheen duurde het vier uur voordat alle bananenplanten water hadden gehad. Nu twee uur! Daarnaast duurde het vroeger minstens twee uur voordat het water aankwam op zijn perceel, nu is het er al binnen één uur. Voor Elisandres productiviteit is dit een grote verbetering.

Esteban Subia

Dit is plantage eigenaar Esteban uit Ecuador! Over premieprojecten: “Werknemers en eigenaren hebben elkaar hard nodig, we zijn een team. Wij vertegenwoordigen hen en zij ons. Ze kunnen met de Fairtrade premie beslissen over het geld. Dat was eerst even wennen voor hen, maar na een jaar zagen we al verschil: beter eten, betere educatie, meer kinderen naar high school, persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Voor mij als eigenaar ook belangrijk, ik heb zo gemotiveerd personeel, zit nooit zonder werknemers etc.”