Caroline Mbae

Caroline Mbae

Thee, Kenia
Caroline Mbae tea Kenya

Op de helling van berg Kilimanjaro in Kenia, is de Fairtrade gecertificeerde Rukuriri Tea Factory gelegen. Caroline Mbae, een theeboerin, sloot zich op haar vierentwintigste aan bij Rukuriri als Gender Director. Haar rol was om probleem kwesties rondom vrouwen en jeugd aan te pakken. Fairtrade bevordert de inclusie van vrouwen en jongeren op alle niveaus in producentenorganisaties, met name in het management dat vaak door oudere mannen wordt gedomineerd. Caroline laat zien hoe waardevol het is om vrouwen en jongeren te betrekken bij alle processen van de organisatie.

Caroline heeft zes jaar de rol als Gender Director vervuld, naast haar rol van moeder voor haar twee kinderen. Ze is nu nog steeds lid van de producentenorganisatie als theeboerin. Ze kijkt met plezier en voldoening terug op de impact die ze gemaakt heeft in haar functie. “Ik heb me veel gericht op empowerment. Financiële geletterdheid om specifiek te zijn.” De meeste vrouwen en jongeren vertellen haar dat een gebrek aan middelen een grote belemmering is voor hen om economische ontwikkeling door te maken. “Ik heb daarentegen altijd het gevoel gehad dat we iets kunnen doen met wat we beschikbaar hebben, hoe klein het ook is. Ik heb ook geprobeerd dit in te prenten bij de groepen vrouwen en jongeren waarmee ik werkte.” Daarnaast is Caroline ook trots op de introductie van vier nieuwe functies voor jongeren in de organisatie.

Tea in Kenya scenery

In november 2020 houdt Rukuriri Tea Factory haar jaarlijkse algemene vergadering, waarin nieuwe bestuursleden voor de raad van bestuur worden benoemd.

Een optimistische Caroline hoopt gekozen te worden. “Ik zal het opnemen tegen vier mannen. Op basis van het werk dat ik heb gedaan voor Rukuriri en mijn gemeenschap, hoop ik dat ik gekozen zal worden. De overwinning zal niet alleen voor mij zijn, maar voor alle jeugd en vrouwen. Het zal een boodschap zijn dat we het kunnen.” Als Caroline gekozen wordt is het de eerste keer in de geschiedenis van Rukuriri dat er een vrouw op dit niveau van leiderschap zit. “Als bestuurder hoop ik de schakel te kunnen zijn tussen boeren en partners voor duurzame ontwikkeling, want er zijn veel andere voordelen voor boeren die ze kunnen krijgen via de producentenorganisatie.”