Beatrice Boakye
Cacao, GhanaDe Asunafo North Union (ANU) is één van de grootste Fairtrade gecertificeerde cacaocoöperaties van Ghana. De coöperatie heeft 5.773 boerenleden, van wie ruim 40 procent vrouw is. ANU heeft een vrouwengroep opgericht die vrouwen stimuleert om trainingen te volgen. Eén van hen is Beatrice Boakye, cacaoboerin en vice-president van haar coöperatie.
Beatrice is dankzij haar huwelijk met een cacaoboer de cacaoteelt ingerold. Samen hebben ze ruim 25 jaar gewerkt op hun kleine cacaoboerderij van zeven hectare. Op de boerderij hebben ze vier kinderen grootgebracht. Een van hen is ook cacaoboer geworden, de rest is naar de stad verhuisd. Sinds de dood van haar man zorgt Beatrice in haar eentje voor de boerderij. Ze heeft twee hectare cacaobomen aan haar kind gegeven. De overige vijf verzorgt ze zelf.
Diversificatie
Via de coöperatie heeft Beatrice geleerd om te diversifiëren. Tijdens het magere seizoen is het moeilijk om rond te komen van haar cacaobomen. Daarom heeft ze het advies gekregen om meerdere gewassen te planten. Ze heeft daarom ook een paar geiten gekocht en bananenbomen geplant. Zo is ze niet alleen afhankelijk van de cacaoteelt.
Diversificatie is ook een belangrijk thema voor de vrouwengroep van ANU. Eind 2016 heeft de vrouwengroep een eigen zeeplijn opgezet onder de naam ‘Alata Samina’. De zeep wordt gemaakt van de schillen van cacaovruchten. De coöperatie heeft ervoor gezorgd dat de leden van de vrouwengroep een training konden volgen in het maken van zeep.
Om het project op te kunnen starten, kregen alle deelnemende vrouwen een renteloze lening van 1000 Ghanese Cedi (ongeveer 250 dollar) waarmee ze materialen en ingrediënten voor de zeep konden kopen. De zeepmaaksters betalen deze lening terug op basis van de verkopen van de zeep. Alle deelneemsters dienen binnen een jaar minstens twee andere vrouwen binnen hun gemeenschap de kunst van het zeep maken geleerd te hebben, zodat zoveel mogelijk vrouwen profijt hebben van deze nieuwe bedrijfstak.
Beatrice Boakye
Beatrice staat dagelijks om 5 uur ’s ochtends op. Ze gaat naar het ochtendgebed, maakt haar huis schoon, eet haar ontbijt en gaat daarna aan het werk op haar boerderij. Rond één uur loopt de temperatuur zo op dat de meeste boeren de koelte van hun huis opzoeken. Beatrice bereidt dan een warme lunch en gaat vervolgens even rusten. Daarna bereidt ze het avondeten voor. Rond 10 uur ’s avonds gaat ze naar bed.
ANU heeft een speciale winkel opgezet waar coöperatieleden voor een laag tarief landbouwwerktuigen en andere benodigdheden kunnen kopen. Beatrice vertelt dat ze blij is met deze winkel: ‘Het is een stuk voordeliger voor mij om spullen bij die winkel te kopen. Zo kost een machete daar bijvoorbeeld maar 16 Cedi, terwijl ik daar op de markt wel 20 Cedi voor betaal’.
Via de coöperatie heeft Beatrice een training gevolgd over veiligheidsvoorschriften voor het gebruik van chemicaliën. Op vrijwillige basis gaat ze langs bij boeren in haar regio om hen te leren over de gevaren van chemische middelen en pesticiden. Veel boeren in de regio zijn zich daar nog niet van bewust, vaak bewaren ze bestrijdingsmiddelen in hun huis. Beatrice moedigt haar dorpsgenoten aan om zich aan te sluiten bij de Fairtrade coöperatie. De coöperatie is dankzij de Fairtrade premie bezig met de bouw van een opslagloods waar de boeren veilig hun chemicaliën kunnen opslaan.
Klimaatverandering
Volgens Beatrice is klimaatverandering één van de grootste uitdagingen voor de cacaoteelt: ‘De regen komt al drie jaar niet meer wanneer ik het verwacht, maar op andere momenten. Dit maakt het moeilijk om in te schatten wanneer ik bepaalde werkzaamheden op de boerderij moet uitvoeren, waardoor de productiviteit van mijn gewassen terugloopt.’
Een ander probleem dat ze signaleert is dat jongeren moeilijk aan het werk komen in de cacaoteelt: ‘Er zijn zeker wel jongeren die graag cacaoboer willen worden. Maar er is bijna geen grond beschikbaar voor hen. Zo kunnen ze geen eigen boerderij oprichten. Daarom heb ik twee hectare van mijn land aan één van mijn kinderen gegeven, om de nieuwe generatie op weg te helpen.’