Yadira Orozco

Yadira Orozco

Bananenteler, Colombia
Cover afbeelding voorYadira Orozco
Dit is Yadira Orozco, een Colombiaanse bananenteler. Yadira is de wettelijke vertegenwoordiger en onderdeel van de onderwijscommissie van Asobanar Cooperative, waar ze stukken land bezit met haar broers en zussen.

Yadira woont in de nabijgelegen stad en heeft twee kinderen die het huis al hebben verlaten. Haar dochter is medisch schoonheidsspecialiste en haar zoon is ingenieur. Haar neef studeert agronomie, dus ze hoopt dat hij terugkomt om op de boerderij te werken.

Investeringen van de fairtrade premie

Tot voor kort was tot 95% van de Asobanar-leden meer dan 90 jaar oud. Nu hebben de zonen van de leden het overgenomen en vertegenwoordigen zij de boerderij. 
Dankzij de Fairtrade premie hebben ze een nieuw magazijn, sanitaire voorzieningen, irrigatiesysteem en vloeren in de verpakkingsruimte kunnen financieren.

Vertegenwoordiging van vrouwen in de landbouw

Vrouwelijke werknemers hebben tegenwoordig ook een zakelijke opleiding kunnen volgen en hiermee een groep vrouwelijke ondernemers kunnen creëren.

“Nu met Fairtrade hebben we cursussen kunnen volgen, ook de vrouwen kunnen opleiden. We hebben nu ook een groep vrouwelijke ondernemers in de landbouw met, dankzij de hulp van Fairtrade en de premie. “

vrouwen aan de top

Yadira is een leraar, strenger dan sommige van haar collega’s en hetzelfde geldt voor op de boerderij. Ze is degene die richting geeft, degene die de leiding neemt en de beslissingen maakt. Ook maakt ze deel uit van het Administratieve Comité voor Asobanarcoop. De vrouwen in Yadira’s stad nemen altijd graag het voortouw in activiteiten. 

“Vroeger was er altijd het machogedrag om mee te dealen – als man heb ik de leiding en de plaats van een vrouw is in de keuken. – Die houding is gelukkig veranderd, nu is er representatie voor vrouwen in de landbouw. Ik heb die representatie ook op me genomen en iedereen volgt het proces.”

Het leven zit vol uitdagingen. We willen en moeten nog veel verbeteren. Het is het moeilijkst voor de producent, oftewel de boer, in de arbeid. Het is nu de bedoeling van de onderwijscommissie van Asobanar Cooperative dat deze boeren goed leven, dat aan hun basisbehoeften wordt voldaan en dat de kinderen kunnen studeren in plaats van de velden bewerken. Dankzij mensen zoals Yadira is bijvoorbeeld vooral dit laatste doel bereikt.