SDG-Challenge 2020

SDG-Challenge 2020

Cover afbeelding voorSDG-Challenge 2020
Fairtrade Nederland was dit jaar trotse partner van de SDG-challenge 2020, een project van jongerenbureau Soapbox. De missie van de SDG-Challenge is om studenten en bedrijven te inspireren en te mobiliseren om samen te werken aan de SDG’s. En daar staan wij natuurlijk 100% achter, want we hebben nog maar 10 jaar om de SDG’s te halen! Zeker nu zijn de doelen dringender dan ooit. Miljoenen mensen wereldwijd leven nog altijd in armoede en in honger, en de coronacrisis verergert de situatie alleen maar.

Vijftien teams van de vijftien Nederlandse universiteiten werken in de challenge samen met een toonaangevende organisatie. Voor elk team staat een eigen challenge centraal, gelinkt aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Op 5 juni was het eindelijk zover. Helaas niet op 28 april in een grote zaal in Amsterdam, maar met meer dan 200 deelnemers via een livestream.

Het aan Fairtrade gekoppelde Team Universiteit van Amsterdam (UvA) werkte met veel energie en passie aan hun SDG-challenge over Fairtrade koffieboeren in Ethiopië en hoe zij verder kunnen groeien met en binnen Fairtrade. De uitgewerkte oplossing van Team UvA richtte zich op het gebruik van blockchain-technologie, met de pakkende slogan: “SusCHAINable: We are here to help coffee farmers around the world. We believe together we can use blockchain as a means for clean beans.”

De vernieuwende insteek in hun voorstel is dat blockchain niet alleen gebruikt wordt voor het in kaart brengen van financiële transacties in de koffieketen, maar ook voor lokale productieomstandigheden en de naleving van milieu- en mensenrechten voor de boeren en hun gemeenschappen. Want dat is zo ontzettend belangrijk!

Dit deden ze met groot succes, want na een super pitch, won Team UvA de Publieksprijs! Een mooi resultaat waar we erg trots op zijn. De verfrissende ideeën van de studenten, hun open blik en uitkomsten nemen we zeker mee naar onze collega’s binnen het wereldwijde Fairtrade systeem, zodat ze echt bijdragen aan ons werk.

Wil je meer weten over de challenge? Bekijk hieronder de aftermovie!

En wil je meer weten over hoe Fairtrade bijdraagt aan de SDG’s? Kijk dan hier