Samen gaan we voor eerlijke bloemen

Samen gaan we voor eerlijke bloemen

Cover afbeelding voorSamen gaan we voor eerlijke bloemen

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde én van de roos. Maar de vrouwen die de rozen plukken krijgen slecht betaald. Daarom werkt Fairtrade samen met werknemers aan loonsverbetering in de bloemensector.

Vorige week lanceerde Hivos de campagne “Small Change, Big Deal”. Met deze campagne vraagt Hivos aandacht voor loontekorten in de rozensector in Afrika. De organisatie roept kwekerijen, handelaren, retailers én consument op om een bijdrage te leveren. Als alle partners in de keten zich inzetten, kunnen we met een relatief klein bedrag (small change) het loontekort aanvullen tot een leefbaar loon, een big deal voor de bloemenpluksters in Afrika. Fairtrade ondersteunt deze campagne natuurlijk volledig, want ook wij streven naar een leefbaar loon voor iedereen. Steun jij de campagne ook?

Het rapport: “Kansen voor een leefbaar loon”, opgesteld door True Price (2018), laat zien dat het gemiddelde loon voor werknemers in de rozensector in Kenia, Zambia en Ethiopië te laag is om in een fatsoenlijke levensstandaard te voorzien. Zo is er te weinig loon voor voeding, educatie en een dak boven hoofd. Gemiddeld is er een tekort van 13 cent per bosje van 10 rozen.

Dit moet veranderen.

Fairtrade en leefbaar loon

Zoals het rapport van True Price laat zien, is het loontekort bij Fairtrade gecertificeerde rozen gemiddeld lager dan bij niet Fairtrade gecertificeerde rozen. Met andere woorden: het extra loon dat de werknemers krijgen dankzij Fairtrade zet zoden aan de dijk. Dit is een belangrijke stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Aangezien een leefbaar loon een mensenrecht is, moeten we er alles aan doen het resterende loontekort te dichten.

Daarom werken wij, samen met onze partners, op verschillende manieren aan het bevorderen van een leefbaar loon voor werknemers in onder andere de bloemen en plantensector. Zo geldt in de Fairtrade Standaard voor loonarbeid de zogenaamde Floor Wage voor landen waar geen minimumloon is vastgelegd. Bovendien wordt de niet-onderhandelbare Fairtrade Premium rechtstreeks uitbetaald aan de werknemers en bepalen zij collectief waar deze premie in geïnvesteerd wordt, bijvoorbeeld in scholing of in gezondheidszorg. Sinds vorig jaar laat de standaard voor loonarbeid toe dat 20 procent van de premie rechtstreeks in het loon wordt geïnvesteerd.

Omdat we alle krachten willen bundelen en samenwerken tot meer impact kan leiden, zijn we als Fairtrade partner in de Global Living Wage Coalition en nemen we deel aan het Living Wage Lab.

Wagagai Fairtrade Cents Pilot

Afgelopen januari lanceerde Fairtrade International, samen met partners Wagagai en Selecta one, een nieuw initiatief voor een leefbaar loon: de Fairtrade Cents Pilot. Dit project is speciaal gericht op kerststerren van de Wagagai plantage in Uganda. Binnen dit nieuwe initiatief wordt per verkochte Fairtrade kerstster een paar cent in een bonusfonds voor de werkers gedaan. Dit fonds vult het inkomen van de werknemers op de plantage aan. Middels dit project lukte het in 2017 een 13e maand uit te betalen aan de werknemers op de Wagagai plantage.

Samen bereiken we meer

We streven natuurlijk naar meer. Hoe meer bedrijven in de keten van kerststerren kiezen voor Fairtrade, des te sneller groeit het bedrag in het fonds, en stijgt het inkomen van de werknemers. Daarom zijn we in gesprek met verschillende retailers en kwekers om zich aan te sluiten bij de pilot en om het volume van Fairtrade kerststerren te vergroten. Ook voor andere kwekers van kerststerstekken en hun ketenpartners staat de deur wijd open.

Natuurlijk hopen we dat jij de campagne van Hivos ook steunt! En uiteraard dat je op Valentijnsdag in de winkel kiest voor het Fairtrade keurmerk op die bos rozen of andere bloemen, of straks met Kerst: de Fairtrade kerststerren. Zo kan ook jij bijdragen aan verandering voor de bloemenplukkers in Afrika!