Nieuw bij Fairtrade: Tony Chocolonely

Nieuw bij Fairtrade: Tony Chocolonely

Cover afbeelding voorNieuw bij Fairtrade: Tony Chocolonely

Samen met Tony’s Chocolonely reisde chocoladefan Sietske Arnoldus af naar Ivoorkust. Hier ontmoette ze Fairtrade cacaoboeren die deelnemen aan ‘It takes a village to protect a child’, het door Fairtrade en Tony’s Chocolonely opgezette kinderrechtenproject. Sietske heeft haar ervaringen verwerkt in dit blog en maakte de begeleidende foto’s.

Door Sietske Arnoldus.

Eerlijk is eerlijk: er was een tijd dat ik chocola blindelings uit het schap trok. Als het pijpenstelen regende, een vriendin thee kwam drinken of gewoon als ik er zin in had. Een goede reden om chocola te kopen is er áltijd. Maar waar de cacao vandaan komt en hoe de productie verloopt, nee, ik had geen idee. Totdat ik hoorde van ‘slaafvrij’. Ding-dong, alarmbellen.

Zowel Tony’s Chocolonely als Fairtrade strijden al jaren tegen kinderarbeid in de cacao-industrie. Tijdens de Razende Reporter Reis kreeg ik samen met vriendin Laetitia de kans om meer te leren over hun gezamenlijke project It takes a village to protect a child.
Land van bestemming: Ivoorkust. Niet zomaar een Afrikaans land, maar de grootste cacaoproducent ter wereld. Groene bomen en uitgestrekte zandvlaktes razen aan ons voorbij. ‘’Alsof we in de film van de Lion King zitten’’, mompelt iemand in de auto. Om bij de cacaoplantages te komen, moeten we het laatste stuk off-road: de bush in. Oranje stofwolkjes cirkelen rondom de ruiten.

Cacaovruchten op de plantage

Als chocoverslaafde in Nederland was de wereld achter cacao een ver-van-mijn-bed-show. Minder dan 48 uur geleden werd ik nog wakker in dat bed. Nu ligt een rijpe, gele cacaovrucht in mijn handen. Met een grote machete hakte de cacaoboer die voor ons doormidden. Nieuwsgierig voel ik aan de bonen, gehuld in wit en plakkerig vruchtvlees. ‘Je kunt erop sabbelen, maar bijt de bonen niet doormidden!’’, waarschuwt Wiebe van Tony’s. Ik proef limoen, Laetitia houdt het op lychee.