Koffie – godendrank of drugs

Koffie – godendrank of drugs

Cover afbeelding voorKoffie – godendrank of drugs

Lisette Kreischer is foodstyliste, schrijver van vegan kookboeken en mede-oprichter van The Dutch Weed Burger. Samen met Roos Rutjes vormt ze Veggie in Pumps, een samenwerking die al acht kookboeken heeft opgeleverd. Haar laatste kookboek, Groente uit Zee, is inmiddels vertaald in het Duits en het Engels. Speciaal voor International Coffee Day op 1 oktober schreef ze een blog over eerlijke koffie.

'Ik zal eerlijk zijn. Ik heb een haat/liefde verhouding met koffie. Enerzijds kan ik werkelijk waar niets lekkerders bedenken dan een goed bakkie pleur, liefst met een schuimkraagje van Oatly’s nieuwste barista havermelk. Anderzijds brengt ditzelfde bakkie mijn zenuwstelsel naar grote hoogtes. Soms pakt dat voordelig uit, dan slaat mijn creatieve hart op hol en schieten de leukste concepten als paddestoelen uit mijn dan zeer actieve brein. Iets minder voordelig is het, wanneer ik dit bakkie niet nuttig onder mijn veilige dak of in gezelschap van een rustgevende boom, maar in hartje Amsterdam, waar de zintuiglijke prikkels me om de oren vliegen. Dan schiet mijn hartslag omhoog en lijkt mijn lichaam naar de hoogste versnelling te schakelen. Bijzonder krachtig drankje dus, deze cocktail van onder meer bitterstof, alkaloïden en antioxidanten.

Er gaan ontzettend veel verschillende verhalen de ronde aangaande koffie. De een verguist het, de ander heeft het innig lief. De een ziet het als medicijn, de ander als gif.  Persoonlijk houd ik erg van de bittere smaak. Er is nog maar zo weinig bitter te vinden in onze voeding hedendaags. Ik mis het. Een oud spreekwoord luidt 'bitter in de mond, maakt het hart gezond’. Ik geloof graag in Oma’s wijze raad, dus durf wel te varen op de heilzaamheid van bittere koffie. Maar…met mate, want een ander oeroud en wijs spreekwoord luidt 'niets is giftig en alles is giftig, het gaat om de dosis'. 

En vergeet ook de kwaliteit niet. De ene koffie is de andere niet. Je ziet mij geen slechte automaatkoffie drinken. Echt niet. Ik wil bij iedere slok kunnen genieten. Als ik toch al dokter bibber ben na het drinken, dan maar beter echt genieten tijdens. En daarnaast…ik pleit nog altijd voor gezond verstand bij alles wat we nuttigen. Laten we kritische consumenten zijn en kiezen voor het beste wat het plantenrijk te bieden heeft. Goed voor het lijf, beter voor de wereld. Zo ook bij koffie kun je kritisch kiezen en gaan voor het beste op alle gebieden, zoals biologische Fairtrade koffie (onder meer verkrijgbaar bij Ekoplaza). Ik schreef eerder een verhaal over mijn persoonlijke ontmoeting met koffieboer Roberto in Colombia. Die ontmoeting heeft mijn leven veranderd. 

Dus lieve mensen…geniet van je koffie, niet teveel en van een goede komaf. Denk aan die boer en de wereld. Of doe het voor jezelf. Het is gewoon een betere optie. Lekker genieten van diverse schoonheden uit het plantenrijk, waaronder koffie zie ik als een goede daad. Af en toe afwisselen met andere heerlijke verwarmende dranken eveneens. Want waarom altijd koffie drinken als er nog zoveel meer te ontdekken valt? En geniet je er dan nog wel net zo van als wanneer je het gewoon eens een tijdje niet drinkt. Waarom niet jezelf af en toe prikkelen en een ander bitter pad bewandelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ouderwetse cichorei koffie of koffie gemaakt van geroosterde eikeltjes en gebrande spelt. Net zo bitter en zonder die cafeïne trigger wat het lichaam toch wel een beetje op hol brengt. Ik wissel regelmatig en graag af en merk dat dat mijn liefde voor koffie koestert, evenals mijn liefde voor al die prachtige koffie'vervangers' die er zijn. Het houdt mijn smaakpapillen scherp en brengt me tot heerlijke ontdekkingen, zoals het maken van een koffieachtige drank van de o zo geneeskrachtige reishi paddestoel. Ja, er valt nog veel te ontdekken.

Dus voor alle koffielovers out there en ter ere van Internationale koffiedag hier een leuk recept met koffie. En voor alle niet koffiedrinkers of mensen die ook eens even willen afwisselen, ditzelfde recept zonder koffie, maar met (bijvoorbeeld) Chikko not Coffee. Niet als alternatief, maar als volwaardige opvolger met net zoveel eerbied. Want laten we wel wezen, het woord alternatief stamt toch echt uit de jaren 80. Alles uit het plantenrijk is bijzonder, laten we ervan genieten. Cheers!

Bodem

300 gram volkoren meel

1/2 theelepel zout

1 eetlepel bakpoeder

zaadjes van 3 kardemom peulen gemalen of fijngestampt

90 ml kokosbloesem nectar, maple syrup of rijststroop

6 eetlepels kokosolie, gesmolten (au bain marie)

+/- 2 eetlepels koud water

quiche/taartvorm

Vulling

120 gram Fairtrade cashewnoten (minstens 4 uur geweekt in water)

1 blik Fairtrade kokosmelk (de avond ervoor in de koelkast plaatsen, zodat het romige deel de volgende dag stevig is)

2 medjoul dadels, ontpit

2 eetlepels gesmolten kokosolie (au bain marie)

mespunt zout

merg van 1/2 vanillepeul

Swirl

25 gram kokosolie (1,5 a 2 eetlepels)

7,5 gram Fairtrade cacao

12,5 ml kokosbloesem nectar of maple syrup

1 eetlepel sterke biologische Fairtrade espresso of granenkoffie zoals Chikko not Coffee of Bambu (sterk gezet)

Extra

2 Fairtrade koffieboontjes (deze kun je ook weglaten als je geen koffie wilt)

1/2 eetlepel cacao nibs

1 eetlepel cashewnoten, geroosterd

Verwarm de oven voor op 175 graden. 

Meng het meel met zout, bakpoeder en kardemom poeder.

Roer de kokosolie en nectar door het meelmengsel. Begin te kneden en voeg het koude water beetje bij beetje toe. Is het deeg te droog, voeg dan nog wat water toe, is het te nat, voeg dan nog wat meel toe. Kneed tot een gladde deegbal. Druk het deeg goed uit in de vorm. Zorg dat de randjes mooi en stevig opstaan. Als het goed is heb je nu nog een balletje deeg over. Bedek deze met wat bakpapier en zet apart. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Plaats een vel bakpapier in de vorm op het deeg en leg hier voor het gewicht wat gedroogde bonen op (dit heet blind bakken). Plaats de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 25 minuten. Verwijder vervolgens het bakpapier met de bonen en bak nog 5 minuten tot goudbruin en krokant.

Haal de taart uit de oven en laat geheel afkoelen. Verwijder de vorm.

Laat de oven aan staan. Druk of rol het overige deeg uit. Druk vormpjes uit het deeg met koekvormpjes. Plaats de koekjes in de oven en bak in ongeveer 8 minuten goudbruin. Zet de oven uit, haal de koekjes uit de oven en laat afkoelen.

Giet cashewnoten af en doe in een sterke blender of Vitamix. Voeg het stevige, dikke deel van het blikje kokosmelk (gebruik het kokoswater voor een smoothie), dadels, kokosolie, zout en vanille toe. Blend tot een mooie gladde romige massa. Schenk in de afgekoelde taartvorm.

Smelt kokosolie au bain marie. Voeg cacao, nectar en koffie toe. Haal kom van het pannetje en roer het chocolademengsel goed door zodat het wat afkoelt en steviger wordt.

Swirl het mengsel vervolgens door de cashewcrème in de taartvorm. Plaats het geheel een half uurtje in de koelkast, zodat zowel de crème als het chocolademengsel kan opstijven.

Pak 3 koekjes en eet de rest lekker op. Hak de koekjes fijn samen met de koffieboontjes, cacao nibs en geroosterde cashewnoten. Versier hier de taart mee. Serveer een punt van deze taart met een kop biologische Fairtrade (granen)koffie verrijkt met een beetje kardemom poeder en een dotje schuim van plantenmelk. Enjoy!'

Lisette Kreischer