Klimaat, koeien en kruiden..

Klimaat, koeien en kruiden..

Cover afbeelding voorKlimaat, koeien en kruiden..

Geschreven door Karen Bouwsma

Dat het klimaat belangrijk is, wordt wereldwijd ingezien, ook op bloemenkwekerijen in Kenia. Bewust met het klimaat omgaan kan daarnaast een flinke kostenbesparing zijn én  bijdragen aan gezondere werkomstandigheden, zoals ook het management van Utee Estate Ltd, een Fairtrade gecertificeerde bloemenkwekerij in Kenia, liet zien tijdens een bezoek in september. Zij gingen over van het kopen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest naar zelfgemaakte organische bestrijdingsmiddelen en plantenmest. Deze keuze is mede door Fairtrade gestimuleerd, die via de standaarden het gebruik van een heel aantal pesticiden verbood. Deze waren te schadelijk voor mens en milieu.

“Our current focus on biological pesticides and fertilizers has been stimulated by Fairtrade too as they banned the use of several pesticides being harmful for the workers and environment in the standards.”

Appaso Mane, Farm Manager, Utee Estate Ltd.

Het is voor Utee Estate een bijzondere en creatieve zoektocht geworden om met grond, kruiden en planten zelf organische bestrijdingsmiddelen en plantenmest te ontwikkelen. Op de bloemenkwekerij werd hiervoor een klein laboratorium ingericht, een testruimte, een ware proeftuin.

Daar hebben ze de afgelopen jaren verschillende mengsels samengesteld en daarna getest op de bloemen. In dit testproces heeft de bloemenkwekerij een aantal Keniaanse koeien ‘’in dienst’’ genomen. Het interessante is dat ze voor het juiste organische bestrijdingsmengsel eerst de eetgewoontes van de koeien bestudeerden. Speciale belangstelling ging uit naar de kruiden en planten die de koeien links lieten liggen bij het grazen. Juist deze kruiden en planten bleken geschikt om te verwerken in de organische bestrijdingsmiddelen.

Ook onderzocht Utee Estate de grond uit de omringende heuvels. Deze bleek vruchtbaar en vol goede voedingsstoffen te zitten en bovendien rijk aan klein bodemleven. Volgens een zelfbedacht recept wordt deze grond nu na veel experimenteren vermengd met de een mix van lokale kruiden, planten, mest, urine, gember en hete pepers. Door de toevoeging van koeienmest en urine kunnen de bacteriën zich goed ontwikkelen.

Het resultaat mag er zijn en het management is er dan ook trots op. Door de ontwikkelde organische bestrijdingsmiddelen en plantenmest raakt de grond waarop de bloemen worden geplant veel minder snel uitgeput en blijven insecten uit de buurt van de bloemen. De plantengeur en het sap blijken minder aantrekkelijk voor de insecten geworden.

Daarnaast zijn de kosten voor aanschaf van plantenmest aanzienlijk omlaag gegaan, werken de werknemers in gezondere omstandigheden en heeft het productieproces veel minder negatieve impact op het klimaat. Bovendien is de kwaliteit van de bloemen hetzelfde gebleven.

“Minding the climate turned out to be a win-win situation: the bio pesticides the flowers became far less attractive to insects, our costs for purchasing fertilizers have fallen considerably and our employees work in healthier conditions.”

Appaso Mane, Farm Manager, Utee Estate Ltd.

Bij Utee Estate Ltd is men nu zo ver dat veertig tot vijftig procent van de pesticiden al vervangen is door de zelfgemaakte organische bestrijdingsmiddelen en plantenmest. Rekening houden met het klimaat, het bleek een echte win-win situatie. Het doel van de bloemenkwekerij is dan ook om zo snel mogelijk toe te werken naar het gebruiken van 100% huisgemaakte organische bestrijdingsmiddelen en plantenmest.