Jouw kledingkast fair maken?

Jouw kledingkast fair maken?

Duurzame kleding

Geschreven door Lieke, Marketing & Communicatie, Fairtrade Nederland.

Jaren geleden ben ik gestopt met vlees eten, in eerste instantie vanwege het dierenleed, maar zeker ook voor het milieu. Hierna is een balletje gaan rollen, ik werd steeds geïnteresseerder in duurzaam leven en ging onderzoeken op welke gebieden ik mijn leven nog meer kon verduurzamen. Al snel kwam ik erachter dat een van de meest vervuilende industrieën de grote fast fashion industrie is. Niet alleen de werkomstandigheden van mensen die hier werken zijn om te huilen, maar ook de impact op het milieu is dramatisch. Alleen, hoe maak je nou duurzamere keuzes als het om kleding gaat? Dit vond ik zelf heel moeilijk, want als student had ik niet veel geld om “dure” duurzame kleren te kopen en ik wilde toch af en toe even shoppen. Dus ik ging op zoek naar tips en tricks om de fast fashion te vermijden en af en toe tóch nog een nieuw item te kunnen kopen zonder schuldgevoel.

Een aantal tips die mij geholpen hebben:

  1. Ruim je kast eens goed op, soms kom je dingen tegen die je vergeten was en die nu weer voelen als een nieuw item. Je hoeft niet altijd iets nieuws te kopen om toch het gevoel van een nieuw item te hebben!
  2. Maak van shoppen een speciale gelegenheid, hierdoor geniet je meer van een nieuw item. Daarnaast koop je automatisch minder en houd je meer geld over om wat duurdere duurzame kleding te kopen. 
  3. Zorg voor een duurzame basis in je kledingkast. Als je een aantal timeless en duurzame basics in je kast hebt, dan hoef je helemaal niet veel nieuwe kleren te blijven kopen. Dus zorg voor items die je kan blijven combineren!
  4. Houd een keer een kledingruil met je vriendinnen en leen vaker kleding als je iets alleen nodig hebt voor een speciale gelegenheid.
  5. Geef je versleten kleding een tweede leven door ze te upcyclen in plaats van ze meteen in de container te gooien. Een T-shirt met een gaatje erin is nog een prima kledingstuk, hecht wat meer waarde aan de spullen die je al hebt!
  6. Probeer ook eens tweedehands winkels of apps, zoals Vinted of United Wardrobe.
  7. Als je dan toch écht een nieuw item wilt of moet kopen, vraag jezelf dan eens af hoe vaak je denkt dit kledingstuk te gaan dragen en of je het goed kan combineren met de rest van je kleding. Kies daarnaast voor een product dat op een duurzame manier geproduceerd is, er zijn verschillende sites waar je kan zoeken naar duurzame merken: www.goedewaar.nl, project CeCe, Fairwear. Je kan ook naar keurmerken kijken: www.keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/.

Nu ik zelf bij Fairtrade werkzaam ben, ben ik me ook bewuster geworden van keurmerken. Als er een alternatief is die Fairtrade gecertificeerd is, zal ik altijd daarvoor gaan. Fairtrade zet zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers wereldwijd te verbeteren. Via de Fairtrade minimumprijs en -premie krijgen de boeren meer zekerheid, kunnen ze op een milieuvriendelijke manier verbouwen en kunnen ze werken aan een betere toekomst voor zichzelf en hun familie. Jouw aankoop helpt!