Geef cacaoboeren een leefbaar inkomen

Geef cacaoboeren een leefbaar inkomen

Cover afbeelding voorGeef cacaoboeren een leefbaar inkomen

“Een leefbaar inkomen: dat is alles wat West-Afrikaanse cacaoboeren vragen.”  Met een  vurig pleidooi voor eerlijke handel en een leefbaar inkomen voor cacaoboeren, richtte Anne-Marie Yao van Fairtrade Africa zich tot de aanwezigen op Chocoa 2018.

Op Chocoa komen internationale chocolade-experts uit het bedrijfsleven, wetenschap en ngo’s samen. Dit jaar stond de vraag centraal hoe de cacaoketen duurzamer kan worden. Wat Yao betreft kan dat niet zonder eerlijke prijzen voor cacao die tot leefbare lonen leiden. Yao: ”Hoe kan een cacaoboer over een duurzame toekomst nadenken als hij niet weet of hij vandaag genoeg te eten heeft?”

Yao  komt  uit Ivoorkust – met buurland Ghana de belangrijkste cacaoproducent ter wereld – en is zelf cacaoboer. “Ik weet als geen ander dat boeren momenteel veel te weinig betaald krijgen voor hun cacao. De meesten leven ver onder de armoedegrens.” De prijzen voor cacao waren al veel te laag, maar zijn de afgelopen anderhalf jaar nog eens dramatisch gekelderd. Overproductie en achterblijvende vraag zijn enkele van de oorzaken.

Cruciaal is om cacaoboeren te betrekken bij alle initiatieven om de problemen aan te pakken. Yao: “Geen opgelegde oplossingen van buitenaf; laat boeren zelf goed geïnformeerde beslissingen nemen. Zij kennen hun eigen problemen het best.”

De laatste jaren is er veel gesproken over diversificatie: boeren moeten naast cacao ook andere gewassen telen. Yao: “Prima, maar veel boeren doen dat al en toch verdienen ze niet genoeg.” Hogere productie is een ander veel gehoorde oplossing. “Met minder middelen meer produceren is natuurlijk belangrijk. Maar het is niet genoeg: met de huidige lage prijzen zullen cacaoboeren met een substantieel hogere productiviteit nog steeds geen leefbaar inkomen verdienen.”

Hogere prijzen

Het is wat  Yao  betreft dan ook tijd om de olifant in de kamer te benoemen: hogere prijzen. “We moeten aan alle knoppen tegelijk draaien: diversificatie, hogere productiviteit, maar vooral: eerlijke prijzen.” Lang niet alle chocobobo’s in haar gehoor willen daaraan. Veel grote chocoladebedrijven zetten vooral in op diversiteit en productiviteitsgroei en geven hogere prijzen geen hoge prioriteit, zo blijkt uit hun speeches tijdens Chocoa.

Yao: “We moeten samenwerken – boeren, certificeringsorganisaties als Fairtrade, cacaoverwerkers, chocolademerken én consumenten. Anders lukt het nooit om extreme armoede en kinderarbeid in de cacao-industrie uit te bannen. Ik weet dat jullie dat ook willen. Dus kom op! Laat me naar West-Afrika teruggaan met de boodschap dat de mensen in Europa en andere rijke werelddelen wel degelijk om cacaoboeren geven.”

Dagblad Trouw interviewde Anne-Marie Yao en Peter d’Angremond (Fairtrade Nederland) over de crisis in de cacao én de oplossingen.

Eerlijke cacaoprijs kan de boer een glimlach bezorgen

Het paasei heeft een wrange nasmaak voor de Afrikaanse teler