De Climate Academy in Machakos helpt boeren in de strijd tegen klimaatverandering

De Climate Academy in Machakos helpt boeren in de strijd tegen klimaatverandering

Cover afbeelding voorDe Climate Academy in Machakos helpt boeren in de strijd tegen klimaatverandering

Een wereld zonder koffie? “Dat kan toch niet?”, horen we je denken. Helaas is dit wel degelijk een mogelijkheid. Klimaatverandering is namelijk een van de grootste uitdagingen voor koffieboeren. Omdat de koffieplant extreem gevoelig is voor temperatuurschommelingen, loopt de productie ervan gevaar.

Door Hester Janssens, Policy Officer bij Fairtrade Nederland

De toekomst van de koffieplant ziet er niet goed uit. Als de huidige trends doorzetten, kan koffie een schaars goed worden de komende decennia. Miljoenen boeren zijn wereldwijd van koffieplanten afhankelijk in hun levensonderhoud, daarom worden juist zij hier de dupe van. Bovendien houden wij erg van ons dagelijkse kopje koffie! Hoogste tijd om ons best te doen het niet zo ver te laten komen. Daarom is Fairtrade Nederland vorig jaar, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de Fairtrade Climate Academy gestart in Machakos, Kenia.

Machakos Climate Academy

Voor de boeren in Machakos is klimaatverandering een harde realiteit. Daarom leren zij in de Climate Academy weerbaar te worden tegen klimaatverandering. Dit gebeurt onder andere door middel van organisatieversterking, de omschakeling naar duurzame energie en natuurlijk het stimuleren van duurzame productiemethoden.

Kubasu Agapeters, projectmanager bij Fairtrade Africa: “De Climate Academy helpt kleine boeren in Machakos sterke instrumenten in de strijd tegen klimaatverandering te ontwikkelen én implementeren. De participatieve opzet van de Climate Academy zet de boeren zélf aan het roer om beslissingen te nemen over hoe ze het beste met klimaatverandering kunnen omgaan. Hierdoor worden ze extra weerbaar, nu en in de toekomst.”

Politieke onrust

Helaas verliep het eerste jaar van de Climate Academy in Machakos niet altijd gemakkelijk. “De politieke onrust in Kenia was een grote uitdaging afgelopen jaar. Veel geplande activiteiten moesten door de moeilijke en onstabiele omstandigheden worden uitgesteld, waardoor de uitvoering van de Climate Academy vertraagde”, vertelt Kubasu Agapeters. Gelukkig is de Climate Academy hierna snel weer met veel positieve energie hervat.

Bewustwording en training

En dat met succes. Zo is er bij de coöperaties, met in totaal een bereik van meer dan achtduizend boeren, een assessment gedaan om te kijken wat er verbeterd kan worden, bijvoorbeeld op het gebied van management of financieel beheer. Een goede organisatie werkt immers efficiënter en staat sterker.

Ook zijn er trainingen georganiseerd over klimaatverandering en financieel management, volgens de Training of Trainers (ToT) methode. “Een hele belangrijke uitkomst tot nu toe is dat er bewustwording en kennis is gecreëerd over klimaatverandering en de gevolgen ervan voor gewassen en gemeenschappen”, aldus Kubasu. “Door het ToT systeem, is het mogelijk om veel meer boeren te bereiken.” Boeren leren dus niet alleen van experts, maar ook van elkaar.

De Climate Academy faciliteert, samen met partners in het veld, duurzame productiemethoden. Dit gebeurt onder andere door het promoten van Sustainable Agricultural Land Mechanisms (SALMS). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het promoten van schaduwbomen om de koffieplanten te beschermen tegen te veel zon. Of het opstellen van zogenaamde coffee nurseries, een soort kweekplaatsen voor nieuwe sterkere zaden.

Duurzame energie in plaats van brandhout

De omschakeling naar duurzame energiebronnen is een belangrijke pijler van de Climate Academy. “De installatie van 150 biogasvergisters was van groot belang dit eerste jaar. Door deze vergisters zijn de boeren minder afhankelijk van brandhout als primaire energiebron. Dit is goed voor het bosbehoud, omdat er veel minder hout wordt gekapt. Ook de sociale omstandigheden van de boeren en hun familieleden verbeteren aanzienlijk”, geeft Kubasu aan.

De biogasinstallaties hebben vooral op vrouwen een positieve impact. Stel je eens voor wat een verschil het maakt als je niet meer urenlang hout hoeft te verzamelen, om dit vervolgens (vaak binnenshuis) op open vuur te stoken om te kunnen koken. “Het blauwe gas wordt door velen gezien als een geschenk!” zegt Kubasu enthousiast. Door de tijdswinst komt er ruimte vrij voor andere werkzaamheden waar geld mee wordt verdiend. Bovendien bevordert de nieuwe energiebron de veiligheid en de gezondheid van familieleden. Vooral kinderen, omdat zij niet meer in aanraking komen met het open vuur en de zeer schadelijke rook die daarvan af komt.

2018 en verder

Ook dit jaar wordt er weer hard doorgewerkt in Machakos. En er is goed nieuws: Fairtrade lanceert dit jaar nog twee nieuwe academies, in Kenia en Ethiopië. “In Kipkelion (Kenia) en Oromia (Ethiopië), gaan we de kennis en opgedane lessen uit de Machakos Academy voortzetten in andere gebieden. We willen duurzame leefomstandigheden creëren bij de boeren. We hebben er super veel zin in!”, aldus Kubasu.

Om ook andere coöperaties elders de vruchten te laten plukken van de academies, wordt begin dit jaar de zogenaamde Climate Academy Guide opgesteld, waarin alle lessen worden gedeeld en concrete handvatten en instrumenten worden aangeboden.

Iedereen kan helpen

Een eerlijke prijs is noodzakelijk voor boeren om met klimaatverandering om te kunnen gaan. Deze stelt hen namelijk in staat zich aan te passen aan de gevolgen van veranderende weersomstandigheden. Door te kiezen voor Fairtrade steun je dit proces elke keer als je een kop koffie drinkt. Om dit extra onder de aandacht te brengen, heeft Fairtrade Nederland samen met Peeze een limited edition koffie op de markt gebracht: Coffee to Stay. De 100% Fairtrade koffie is direct ingekocht bij de boeren die deelnemen aan de eerste Climate Academy.

Met het kopen van de koffie steun jij dus onze boeren en koop je koffie met toekomst! Bestel daarom snel jouw pak koffie en samen maken we van coffee to go, Coffee to Stay!

Zie voor verdere informatie www.coffeetostay.nl.