Coffee to go?

Coffee to go?

Cover afbeelding voorCoffee to go?

La Roya. Bladroest. Woorden die angst inboezemen in de harten van tienduizenden koffieboeren over de hele wereld.

"Ik verloor mijn koffieplanten vanwege bladroest. Deze planten waren mijn enige bron van inkomsten dit jaar", zegt Benito Caso, een koffieboer uit Sonomoro in Peru. "De koffieplanten en deze boerderij zijn mijn levenswerk, maar nu heeft la roya alles van me weggenomen."

Koffieboeren in Latijns-Amerika ondervinden de ergste uitbraak van de bladroestziekte sinds de jaren ‘70, met grote verliezen tot gevolg. De schimmel zorgt ervoor dat de bladeren van de koffieplanten vallen, wat betekent dat het koffiefruit niet rijpt en de oogst verloren gaat. Geschat wordt dat meer dan de helft van de koffie-groeiende regio van Midden-Amerika is getroffen.

Klimaatverandering

Bladroest wordt niet direct veroorzaakt door klimaatverandering, maar warmere en nattere omstandigheden, wel het gevolg van klimaatverandering, zijn ideaal om de ziekte te verspreiden. De Fairtrade boeren lijden hier ernstig onder. "Het regent hier te veel," zegt Magda Reza, lid van de koffiecoöperatie Sonomoro. "Het klimaat verandert. De koffieopbrengsten zijn lager dan vroeger. "

Maar Magda, samen met andere Fairtrade boeren over de hele wereld, vecht terug. "De beste manier om aan te passen aan klimaatverandering is door te diversifiëren," zegt ze. "Ik ben ook bezig met het verbouwen van bananen, cassave en cacao. Op die manier kan ik het risico spreiden en meer voorbereid zijn.”

Meer dan 3.000 kilometer naar het noorden, in Guatemala, investeren Fairtrade koffieboeren van de biologische Chajulense Coffee Growers Association ook een deel van hun Premium – dat is het extra geld dat ze krijgen als ze op Fairtrade-voorwaarden produceren en verkopen – om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Zo diversifiëren ze door de productie van kardemom en honing.

Biodiversiteit

"We proberen verschillende materialen en gereedschappen en gebruiken organische meststoffen", zegt Miguel Soy, de directeur van de cooperatie. "We proberen verschillende soorten zaden en planten die resistent zijn tegen la roya. Er zijn verschillende demonstratie gewassen geplant, zodat we kunnen zien wat het beste werkt. Ook hebben we een deel van het geld gebruikt om op zonne-energie werkende drogers te installeren, die beter zijn voor het klimaat en beter zijn voor de koffiebonen."

Een dag rijden ten noordwesten van Guatemala-stad ligt de Maya Ixil Fairtrade koffiecoöperatie van 150 hectare groot, omgeven door weelderig tropisch regenwoud, watervallen en rivieren. Maar zelfs hier heeft de klimaatverandering een impact. Technisch directeur Diego Garcia Mendoza leidt bezoekers rond over de plantages. "We willen zoveel mogelijk biodiversiteit behouden," zegt Diego. "De koffieplanten en zaailingen die je hier ziet, zijn het product van een teelt om resistent te zijn tegen la roya. We zijn nieuwe plantages aan het ontwikkelen die volledig bestand zijn tegen de bladroest. "