Ben & Jerry’s ondersteunt cacaoboeren om een betere toekomst op te bouwen

Ben & Jerry’s ondersteunt cacaoboeren om een betere toekomst op te bouwen

Ben & Jerry's samenwerking Fairtrade leefbaar inkomen

Samen met Ben & Jerry’s hebben we een missie om een ​​leefbaar inkomen mogelijk te maken voor cacaoboeren in West-Afrika.

De cacao die Ben & Jerry’s gebruikt in hun (h)eerlijke en romige chocolade-ijs is al jaren Fairtrade gecertificeerd. Fairtrade garandeert niet alleen heerlijke ingrediënten, maar ook een betere betaling voor boeren. Nu gaat Ben & Jerry’s er nog een schepje bovenop doen. Door samen te werken met ons committeert Ben & Jerry’s zich aan het betalen van een hogere prijs die boeren zal ondersteunen op hun weg naar een leefbaar inkomen.

Hier lees je waarom…

De reden waarom Ben & Jerry’s jaren geleden de samenwerking met ons is aangegaan, is om vijf belangrijke ingrediënten in te kopen : cacao, bananen, koffie, vanille en suiker. Fairtrade betekent meer opbrengsten voor de goederen die boeren verbouwen. Dus als je het Fairtrade keurmerk op de zijkant van een Ben & Jerry’s pint ziet, weet je dat de boeren die de ingrediënten van je favoriete smaak produceren een betere betaling krijgen + een extra premie – dit geld ondersteunt boeren bij het verbeteren van processen die impact hebben op het milieu, hierdoor kunnen zij zich beter aanpassen aan het veranderende klimaat.

Fairtrade boeren volgen en voldoen aan een reeks standaarden die ten goede komen aan werknemers, het milieu en de gemeenschap waarin zij leven. In ruil daarvoor ontvangen ze een Fairtrade premie, dat is een extra geldbedrag dat zij ontvangen bovenop de verkoopprijs van hun ingrediënten. Deze premie kunnen boeren gebruiken om te investeren in zakelijke of gemeenschappelijke projecten.

Ben & Jerry’s Fairtrade premies omvatten tussen de 1% – 2% van de totale Fairtrade premies in de wereld. Deze premie kan een enorm verschil maken. Een cacaocoöperatie in Ivoorkust , waarmee Ben & Jerry’s samenwerkt, kon hiervan een nieuwe medische kliniek bouwen, een verpleegster inhuren, zonnepanelen installeren en een waterpomp kopen.

Wat is een leefbaar inkomen?

Fairtrade definieert een leefbaar inkomen als “voldoende inkomen om een ​​fatsoenlijke levensstandaard voor alle leden van het huishouden te kunnen betalen, inclusief een voedzaam dieet, schoon water, fatsoenlijk onderkomen, onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële behoeften, plus een beetje extra voor noodsituaties en om te sparen, nadat de landbouwkosten volledig gedekt zijn.​​” Dat ‘extraatje’ betekent enorm veel: het betekent namelijk dat boeren in staat zijn om te zorgen voor hun bedrijf, hun gemeenschap en de omgeving waarin we allemaal leven.

Kortom, een leefbaar inkomen betekent ervoor zorgen dat cacaoboeren genoeg hebben voor vandaag, en een kans hebben om plannen te maken voor morgen.

Waarom ze beginnen met cacaoboeren

De meeste cacao wordt verbouwd in ontwikkelingslanden, plaatsen als Ivoorkust waar weinig bescherming is voor kleine boeren bedrijven. Bijna alle cacaoboeren leven van de winst die ze maken met hun oogst, die elk jaar varieert door zaken die zij zelf niet kunnen beïnvloeden, zoals het weer en de prijzen van grondstoffen. Ivoorkust levert 40% van alle cacaobonen, maar boeren verdienen daar gemiddeld slechts $1 per dag..

Er is veel ongelijkheid in de wereldwijde keten van cacao, waardoor veel boeren in extreme armoede vast zitten, niet in staat om in hun dagelijkse behoeften te voorzien en laat staan ​​te investeren in nieuwe apparatuur of methoden die misschien beter inspelen op de gevolgen van de klimaatcrisis. Waar onregelmatige regenval, droogte en ontbossing het leven voor cacaoboeren nog moeilijker maakt.

Ben & Jerry’s wil hetzelfde kunnen doen voor al hun Fairtrade boeren. Cacao voelde als de juiste plek om te beginnen, om drie belangrijke redenen:

  1. Cacao, en dit is geen verrassing voor alle chocolade lovers, is een van hun belangrijkste ingrediënten.
  2. Ben & Jerry’s droeg $1.6m aan Fairtrade premie af aan cacaoboeren in 2019, meer dan zij voor elk ander ingrediënt betaalden.
  3. Cacaoboeren zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering en schommelingen op de wereldmarkt.

Als onderdeel van deze nieuwe prijs commitment voor cacao zal Ben & Jerry’s samenwerken met Fairtrade om er zeker van te zijn dat ze een positief verschil maken voor onze boeren.

Hoe kan jij helpen

Elk jaar helpen jouw aankopen, voor alle producten van Ben & Jerry’s, om ongeveer 210.000 boeren wereldwijd te ondersteunen. Wij kunnen genieten van de heerlijke ingrediënten in ons ijs, en zij kunnen investeren in de gezondheid en welvaart van hun families en gemeenschappen.

Fairtrade doet er dus toe! Wanneer je een volgende keer in je Chocolate Fudge Brownie pint scoopt, onthou dan dit: als je kiest voor een Fairtrade product kunnen niet alleen cacaoboeren, maar ook hun families en gemeenschap werken aan een betere toekomst.