10 tips voor een Fairrukkelijke kop koffie

10 tips voor een Fairrukkelijke kop koffie

Cover afbeelding voor10 tips voor een Fairrukkelijke kop koffie

Fairtrade gecertificeerde koffie is er in allerlei varianten. Van verse boontjes tot oploskoffie. Van een lekkere espresso to go van de Starbucks tot een heerlijke Latte Macchiato bij je favoriete restaurant. In alle supermarkten van Nederland vind je Fairtrade koffieboontjes, snelfiltermaling, cups en pads. Maar hoe zet je thuis de allerlekkerste Fairtrade koffie? Hieronder wat tips!

1 Gebruik hele bonen

Reeds gemalen koffie is al veel aroma kwijt. 20 minuten na het malen van de koffiebonen is 90 procent van de heerlijke koffiegeur vervlogen. En geur is bij koffie nu juist zo belangrijk.

2 Maal de bonen vers

Als je zelf koffie maalt, doe dat dan vlak voordat je er koffie van gaat zetten. Juist vanwege die Fairrukkelijke geur. 

3 Gebruik een koffiemaler met maalschijven

Koffiemalers met messen of bladen snijden de koffie. Dat zorgt voor korrels van ongelijke grootte. Met maalschijven is de maalfijnheid veel gelijker. Het water loopt dan beter door de koffie heen en de koffie krijgt meer kans om zijn smaak af te geven.

4 Gebruik schoon water

Water is een belangrijk onderdeel van koffie. Zorg dat het water dat je gebruikt zo schoon en puur mogelijk is. Gelukkis is dat hier in Nederland geen probleem. Nederlands kraanwater is van hoge kwaliteit en dus prima te gebruiken.

5 Bewaar je bonen goed

Bewaar koffiebonen luchtdicht. Zo voorkom je dat de geur en smaak verloren gaat. 

6 Probeer nieuwe dingen

Fairtrade koffiebonen zijn er in vele soorten en smaken uit allerlei verschillende landen. Blijf vooral nieuwe varianten uitproberen.  Je smaakpapillen willen ook wel eens een nieuwe sensatie ervaren!

7 Maak je koffieapparaat regelmatig schoon

Bij koffie zetten ontstaat kalk, die zich gaat ophopen in je apparaat. Dit komt de smaak van je koffie niet ten goede (en is ook nog eens slecht voor je koffiezetapparaat).

8 Verwarm je koffie op de juiste temperatuur

De ideale temperatuur voor het water dat je aan je koffie toevoegt, is tussen de 90 en 96 graden. Heter water verbrandt je koffie, kouder water zorgt voor een slechtere smaakopname. 

9 Zorg voor de juiste verhouding tussen koffie en water

Houd je van een sterk of een slap bakje koffie? Een goed startpunt is een verhouding van 120 mililiter water op 7 gram koffie. Afhankelijk van hoe sterk jij je koffie drinkt kan je hiermee variëren. 

10 Kies voor Fairtrade koffie

Kleine boeren die zijn aangesloten bij Fairtrade koffiecoöperaties, ontvangen, bovenop een eerlijke prijs, een Fairtrade ontwikkelingspremie. Een deel van deze premie wordt besteed aan de verbetering van de kofffiekwaliteit. Bijvoorbeeld door het aanleggen van 'nurseries' waar nieuwe en betere koffieplantjes worden gekweekt en door het geven van trainingen aan boeren waarbij ze leren hoe ze kwalitatief betere koffie kunnen telen. Zo wordt de kwaliteit van Fairtrade koffie steeds hoger.

Lees hier hoe Luz in Peru de kwaliteit en productiviteit van haar boerderij steeds blijft verbeteren. Ook Zeddy in Kenia deed mee aan landbouwtrainingen.